BulgariaEnglish

"АЕРОГРЕСИЯ" е първото в България професионално, airbrush  студио. Създадено е през 2001г. от Милена Кошутанска и Мирчо Мирчев - художници с висше образование ( специалност графика ), използващи инструмента аерограф от1992г.
   AIRBRUSH или АЕРОГРАФ е средство за рисуване с въздух и боя или т. нар. "безконтактно рисуване", което позволява на художника да
осъществи проекта си върху всякакви повърхности: платно , стена, тяло, дреха, аксесоар и др.
   Първият адрес на студиото беше на бул. "Мадрид"N32, а сега се намира на бул."Цариградско шосе" N105.
   Думата
"АЕРОГРЕСИЯ" е перифраза на името на остготската богиня на вятъра Аегрес, като в българския си вариант включва "аеро" и "агресия" в смисъла на въздушната цветна намеса на аерографа върху изобразителната повърхност.
   В актива на студиото са няколко престижни награди в областта на рисуването с "въздух и боя": 2001г. "The best painting" в Амстердам  за декорация на частен бус(конкурс на почитателите на американски автомобили D.A.V.C.) и наградата на
"Easyriders magazine" в "Dream Bike" за цялостен дизайн на Harley & Davidson.
   През 2002г. "АЕРОГРЕСИЯ" печели първо място в "European bodypainting festival" в Зеебоден- Австрия в категория аерограф на тема "Диви създания" и "Средновековие".Следващата година същият фестивал е
Световен и студиото печели титлата отново в тази категория на тема "Кино" и "Пътуване във времето".
   Международното признание и разбира се увереността, че в България има достатъчно талантливи автори използващи аерограф дават основание на създателите на студиото да организират подобен бодипейнтинг фест и у нас. Вече 4 години "АЕРОГРЕСИЯ" кани всички, които рисуват с аерограф и аерозол (спрей) да покажат уменията си в Националния Бодиарт и Графити фест. Тук, освен уникалността на събитието- рисуване върху тяло, за първи път на живо
рисуваха върху стени 15 graffiti crew-та от цялата страна. В рамките на фестивала се провежда и т.нар. "Парад на рисуваните автомобили". Над 20 мотоциклети и автомобили преминават през града и паркират пред мястото на събитието."АЕРОГРЕСИЯ" се гордее с високото ниво на фестивала и се надява, че той дава на авторите самочувствие за участие и на световните форуми.

  Студиото провежда и ежемесечни курсове за желаещите да усвоят техниката за рисуване с аерограф. Спектърът от приложения на инструмента е много богат. В курса са участвали художници, гримьори, татуисти, текстил-декоратори, сценографи, маникюристи, авто и авио-моделисти, автобояджии или просто любители търсещи ново хоби.

  През лятото на 2008 г. Членовете на студиото участваха в българската кинопродукция „Дзифт” като част от гримьорския екип. С помощта на аерографа бяха татуирани почти всички актьори във филма.

  Част от костюмите в „Одисей” на Теди Москов също са дело на студиото.

  Голяма част от рисуването с аерограф и най-вече бодипейнтинга, който предлага „Аерогресия” е в областта на рекламата. Ще изброим само някои от реализираните проекти. Бодипейнтинг календари за „Мегахим”, „Софарма” и „Баер”. Корица на сп. „Капитал” , сесия за „Maxim” и „FHM”. Клипове за песни на „Expose”, Ава, Луна и Азис. Многобройни участия и демонстрации на Пловдивския панаир за София-Ауто , “Riello” и „Импресия”, а също и по покана на “Philips”, „Идеал-Стандарт” и Sin City.

  Две години поред „Аерогресия” прави бодипейнтинг демонстрации на Солунския панаир за гръцката фирма “Pellachrom”.

  Вече традиционно студиото участва в „Нощ на отворените галерии” в гр. Пловдив- галерия „Възраждане”. Тогава няколко художници почти цяла нощ показват пред обществеността технологията на различните жанрове в изящното изкуство.  
  Инструментите, с които се работи в студиото са на японската фирма “Iwata”. Боите са “Createx”, боите за тяло -
“Fardel” .

 

 За контакти тел.: 0888992583, 0888922934

aerogresia@mail.bg;

www.myspace.com/airbrushstudio_aerogresia